Repository of the Research Institute of Agricultural Economics

Élelmiszer-veszteségek keletkezésének okai, azok kezelése és megítélése a feldolgozóipari vállalatok körében = Reasons, management and assessment of food losses among processing companies

Kürthy, Gyöngyi and Dudás, Gyula (eds); Darvasné Ördög, Edit and Dudás, Gyula and Kőröshegyi, Domonkos and Kulmány, István and Kürthy, Gyöngyi and Radóczné Kocsis, Teréz and Székelyhidi, Katalin and Takács, Eszter and Vajda, Ágnes (2019): Élelmiszer-veszteségek keletkezésének okai, azok kezelése és megítélése a feldolgozóipari vállalatok körében = Reasons, management and assessment of food losses among processing companies. Agrárgazdasági Könyvek . NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet, Budapest. ISBN 978-963-491-606-2

[img]
Preview
PDF
Download (5MB) | Preview

Abstract

Az élelmiszerek feldolgozási fázisa során sokféle hulladék, melléktermék keletkezik, melyek jó része értékes biológiai anyag, hasznosításuk ezért számos előnnyel járhat környezetvédelmi, fenntarthatósági, gazdasági értelemben. Ennek ellenére jelenleg kevés figyelem irányul erre a területre, a szabályozás sokszor nem segíti a megfelelő hasznosítást. A kutatás során 2018-ban több mint 4000 magyarországi élelmiszeripari cégnek kiküldött kérdőívre 175 értékelhető válasz érkezett, ami kiegészült kvalitatív kutatással is, amelynek keretében mélyinterjúkat készítettünk. Az eredmények szerint a válaszadók többsége nem tartja jelentős problémának a keletkező veszteségek jelenlétét, mert azt a technológiai folyamat természetes részének tekinti. Ugyanakkor azok a cégek, ahol a keletkező veszteségek kezelése erősen szabályozott és meglehetősen költséges, súlyosabb problémának vélték a veszteségek keletkezését. A megkérdezett cégek egyértelműen anyagi kérdésként kezelik az élelmiszer-veszteségek keletkezését: ezért igyekeznek jobb kihozatali mutatókat elérni, az elkerülhetetlen veszteségeket minél jobban hasznosítani, vagy legalább minél olcsóbban elszállíttatni. A válaszadók háromnegyede nem érzékelt eddig semmiféle külső elvárást (a társadalom, a fogyasztói, a hatóság stb.) részéről. Az élelmiszer-feldolgozók számos akadályozó tényezővel szembesülnek, amennyiben jó hasznosítási lehetőséget keresnének keletkező élelmiszer-hulladékaiknak: ezek többsége szabályozási kérdés, de emellett jelentős kihívást jelent az is, hogy a melléktermékeknek nem alakult ki valós piaca, nincs megfelelő láncszerű együttműködés az érdekeltek között és jelenleg nincs elég ösztönző erő a veszteségek csökkentésére. Az élelmiszer-hulladékok csökkentésében, illetve jobb hasznosításában ennek megfelelően csak akkor lehetne áttörést elérni, ha az élelmiszer-veszteségekkel kapcsolatos szabályozásban alapvető szemléletváltozás történne: olyan ösztönzők kellenének, hogy a cégeknek megérje a termelődő hulladékok elkerülése, a veszteségek minél jobb hasznosítása. = During the food processing phase, a wide range of wastes and by-products are produced, most of which are valuable biological materials, and their utilisation can therefore have many advantages in terms of environmental protection, sustainability and economy. Despite this, little attention is currently being paid to this area, and regulation often does not help their proper utilisation. During our research, more than 4000 questionnaires were sent to food companies in Hungary in 2018 and 175 replies were received. These were supplemented by qualitative research in the form of in-depth interviews. According to our results, most of the respondents do not consider the presence of losses to be a major problem because it is considered an evident part of the technological process. At the same time, companies where the management of the resulting losses is heavily regulated and rather costly considered the generation of losses to be a more serious problem. The companies consider the generation of food losses to be mainly a financial issue: they are trying to achieve improved production costs and indicators, and to make the best use of unavoidable losses, or at least transport and dispose of them as cheaply as possible. Three quarters of the respondents have not detected any external expectations (society, consumer, authority etc.). Food processors are faced with several obstacles if they are looking for a good recovery for their food losses: most of these are regulatory issues but there is also a significant market failure for by-products, lack of adequate chain-based cooperation between stakeholders and the currently insufficient incentive to reduce losses. Accordingly, the reduction or better utilisation of food losses could only be achieved if there is a fundamental change of attitude in the regulation of food losses: there should be incentives for companies to avoid or reduce the waste produced and to make the best use of the losses.

Item Type: Book
Subjects: UNSPECIFIED
Depositing User: Adél Seprődi
Date Deposited: 26 Sep 2019 13:35
Last Modified: 26 Sep 2019 13:35
URI: http://repo.aki.gov.hu/id/eprint/3469

Actions (login required)

View Item View Item