Repository of the Research Institute of Agricultural Economics

Az élelmiszerfogyasztás és a fogyasztói árak konvergenciája Magyarország és az EU között = Convergence of food consumption and consumer prices between Hungary and the EU

Orbánné Nagy, Mária (2003): Az élelmiszerfogyasztás és a fogyasztói árak konvergenciája Magyarország és az EU között = Convergence of food consumption and consumer prices between Hungary and the EU. Agrárgazdasági Tanulmányok, 2003 (5). Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. ISBN 963 491 453 5

[img]
Preview
PDF
Download (644kB) | Preview

Abstract

A tanulmány Magyarország és az EU élelmiszerfogyasztási tendenciáinak valamint élelmiszerfogyasztói árainak összehasonlításával foglalkozik. Az Európai Unió tagállamainak nagy részében az élelmiszerfogyasztás már telített, az elmúlt 10 évben csak kismértékben emelkedett. Az egyes tagországok fogyasztásának szerkezete, szintje és trendje nagyon különböző. Magyarországon az átmenet első öt-hat évében jelentősen visszaesett a legtöbb fontos élelmiszer (húsfélék, tej és tejtermékek, tojás) fogyasztása, és csak azt követően kezdett emelkedni. 2000-ben még a legtöbb termékből alacsonyabb volt a fogyasztás szintje mint 1990-ben. A magyar élelmiszerárak 1995-2001 között kissé közeledtek az EU átlagos árszintjéhez, de attól még mindig 49 százalékkal alacsonyabbak voltak. Úgy véljük, a csatlakozás önmagában nem vált ki élelmiszerár = The study deals with the tendencies of food consumption of Hungary and The European Union as well as with the comparison of food consumption prices. The food consumption level of the EU member states is more or less saturated; it has only increased in a small degree in the last 10 years. The consumption structure, trend and level of the individual member states are also very diverse. In the passed 5 and 6 years of the transition the consumption of most significant food products such as meat, milk, diary and eggs has decreased and it only began to increase afterwards. In the year 2000, the level of consumption of most products was still lower than in 1990. The Hungarian food prices have moved towards the average price level of the European Union, but they were still 49 percent lower than in the EU. We believe that accession by itself will not cause any sudden price rise, but accession will cause increasing consumer prices.

Item Type: Book
Uncontrolled Keywords: élelmiszerfogyasztás, fogyasztást befolyásoló tényezők, élelmiszerfogyasztói árak,
Subjects: Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics
Depositing User: István Ady
Date Deposited: 29 Aug 2019 13:09
Last Modified: 29 Aug 2019 13:09
URI: http://repo.aki.gov.hu/id/eprint/2939

Actions (login required)

View Item View Item