Kartali, János
(ed);
Kartali, János and Juhász, Anikó and Kőnig, Gábor and Kürti, Andrea and Orbánné Nagy, Mária and Stauder, Márta and Wagner, Hartmut
(2007):
A magyar agrártermelés piaci lehetőségeit veszélyeztető versenytársak várható magatartása =.
Agrárgazdasági Információk, 2007
(2).
Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest.
ISBN 978-963-491-502-7
Abstract
Kutatásunk eredménye részben köztudott, esetenként azonban meglepő eredményt
hozott abban a vonatkozásban, hogy a vizsgált országok milyen mértékben és mely élelmiszergazdasági
termékekben támasztanak versenyt célpiacainkon.
Nem meglepő az a kutatási megállapításunk, hogy legfőbb versenytársaink főként
az agrár külpiacon az Európai Unió régi tagjai (EU-15) közül kerültek ki. A pozíciós számításaink
szerint a 8 legjelentősebb versenytársunknak Franciaország, Lengyelország, Olaszország,
Spanyolország, Németország,Hollandia, Belgium és Ausztria bizonyult. Ebben a
felsorolásban már kevésbé tekinthető közismert ténynek az, hogy az elsők között szerepel
Németország, amely nemcsak legnagyobb elhelyezési piacunk e termékkörben, hanem egyik
legfőbb versenytársunk is. Szintén nem tartozik az evidens tények közé, hogy az a Lengyelország,
amely az ezredforduló idején még nettó agrárimportőr volt, az elmúlt 5 év folyamán
– hazánknál sokkal hatékonyabban kihasználva a közös piac nyújtotta lehetőségeket –
a második legfőbb konkurensünkké nőtte ki magát. Ugyancsak fontos versenytársaink Dánia,
Portugália és Görögország.
A felsorolt országok együttesen mintegy 60%-át teszik ki a versenyben érintett
magyar agrárexportnak. Ez mutatja, hogy igazodási pontként ezen országok élelmiszergazdasági
termelésének, termékszerkezetének, minőségének, csomagolásának, logisztikájának,
marketingjének és piaci szervezetének színvonalát kellene elérnünk ahhoz, hogy a versenyben
megálljuk a helyünket. Ami az árversenyt illeti, ugyancsak tapasztalható ezen országok
részéről versenyelőny, amely azonban az esetek jelentős részében (különösen a hús- és
baromfi ipari alapanyag esetében) abból adódik, hogy a nagyobb termelési volumen mellett
több olyan melléktermék keletkezik, amely feldolgozott termék gyártásához felhasználható...
Actions (login required)
|
View Item |