Repository of the Research Institute of Agricultural Economics

A magyar agrártermelés piaci lehetőségeit veszélyeztető versenytársak várható magatartása =

Kartali, János (ed); Kartali, János and Juhász, Anikó and Kőnig, Gábor and Kürti, Andrea and Orbánné Nagy, Mária and Stauder, Márta and Wagner, Hartmut (2007): A magyar agrártermelés piaci lehetőségeit veszélyeztető versenytársak várható magatartása =. Agrárgazdasági Információk, 2007 (2). Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. ISBN 978-963-491-502-7

[img]
Preview
PDF
Download (7MB) | Preview

Abstract

Kutatásunk eredménye részben köztudott, esetenként azonban meglepő eredményt hozott abban a vonatkozásban, hogy a vizsgált országok milyen mértékben és mely élelmiszergazdasági termékekben támasztanak versenyt célpiacainkon. Nem meglepő az a kutatási megállapításunk, hogy legfőbb versenytársaink főként az agrár külpiacon az Európai Unió régi tagjai (EU-15) közül kerültek ki. A pozíciós számításaink szerint a 8 legjelentősebb versenytársunknak Franciaország, Lengyelország, Olaszország, Spanyolország, Németország,Hollandia, Belgium és Ausztria bizonyult. Ebben a felsorolásban már kevésbé tekinthető közismert ténynek az, hogy az elsők között szerepel Németország, amely nemcsak legnagyobb elhelyezési piacunk e termékkörben, hanem egyik legfőbb versenytársunk is. Szintén nem tartozik az evidens tények közé, hogy az a Lengyelország, amely az ezredforduló idején még nettó agrárimportőr volt, az elmúlt 5 év folyamán – hazánknál sokkal hatékonyabban kihasználva a közös piac nyújtotta lehetőségeket – a második legfőbb konkurensünkké nőtte ki magát. Ugyancsak fontos versenytársaink Dánia, Portugália és Görögország. A felsorolt országok együttesen mintegy 60%-át teszik ki a versenyben érintett magyar agrárexportnak. Ez mutatja, hogy igazodási pontként ezen országok élelmiszergazdasági termelésének, termékszerkezetének, minőségének, csomagolásának, logisztikájának, marketingjének és piaci szervezetének színvonalát kellene elérnünk ahhoz, hogy a versenyben megálljuk a helyünket. Ami az árversenyt illeti, ugyancsak tapasztalható ezen országok részéről versenyelőny, amely azonban az esetek jelentős részében (különösen a hús- és baromfi ipari alapanyag esetében) abból adódik, hogy a nagyobb termelési volumen mellett több olyan melléktermék keletkezik, amely feldolgozott termék gyártásához felhasználható...

Item Type: Book
Subjects: Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics
Depositing User: István Ady
Date Deposited: 28 Feb 2018 10:02
Last Modified: 28 Feb 2018 10:02
URI: http://repo.aki.gov.hu/id/eprint/2870

Actions (login required)

View Item View Item