Kürthy, Gyöngyi and Dudás, Gyula
(eds);
Darvasné Ördög, Edit and Dudás, Gyula and Kőröshegyi, Domonkos and Kulmány, István and Kürthy, Gyöngyi and Radóczné Kocsis, Teréz and Székelyhidi, Katalin and Takács, Eszter and Vajda, Ágnes
(2019):
Élelmiszer-veszteségek keletkezésének okai, azok kezelése és megítélése a feldolgozóipari vállalatok körében = Reasons, management and assessment of food losses among processing
companies.
Agrárgazdasági Könyvek
.
NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet, Budapest.
ISBN 978-963-491-606-2
Abstract
Az élelmiszerek feldolgozási fázisa során sokféle hulladék, melléktermék keletkezik, melyek jó része értékes biológiai anyag, hasznosításuk ezért számos előnnyel járhat környezetvédelmi, fenntarthatósági, gazdasági értelemben. Ennek ellenére jelenleg kevés figyelem irányul erre a
területre, a szabályozás sokszor nem segíti a megfelelő hasznosítást. A kutatás során 2018-ban több mint 4000 magyarországi élelmiszeripari cégnek kiküldött kérdőívre 175 értékelhető válasz érkezett, ami kiegészült kvalitatív kutatással is, amelynek keretében mélyinterjúkat készítettünk.
Az eredmények szerint a válaszadók többsége nem tartja jelentős problémának a keletkező veszteségek jelenlétét, mert azt a technológiai folyamat természetes részének tekinti. Ugyanakkor azok a cégek, ahol a keletkező veszteségek kezelése erősen szabályozott és meglehetősen költséges, súlyosabb problémának vélték a veszteségek keletkezését. A megkérdezett cégek egyértelműen anyagi kérdésként kezelik az élelmiszer-veszteségek keletkezését: ezért igyekeznek jobb kihozatali mutatókat elérni, az elkerülhetetlen veszteségeket minél jobban hasznosítani, vagy legalább minél olcsóbban elszállíttatni. A válaszadók háromnegyede nem érzékelt eddig semmiféle külső elvárást (a társadalom, a fogyasztói, a hatóság stb.) részéről. Az élelmiszer-feldolgozók számos akadályozó tényezővel szembesülnek, amennyiben jó hasznosítási lehetőséget keresnének keletkező élelmiszer-hulladékaiknak: ezek többsége szabályozási kérdés, de emellett jelentős kihívást
jelent az is, hogy a melléktermékeknek nem alakult ki valós piaca, nincs megfelelő láncszerű együttműködés az érdekeltek között és jelenleg nincs elég ösztönző erő a veszteségek csökkentésére.
Az élelmiszer-hulladékok csökkentésében, illetve jobb hasznosításában ennek megfelelően csak akkor lehetne áttörést elérni, ha az élelmiszer-veszteségekkel kapcsolatos szabályozásban alapvető szemléletváltozás történne: olyan ösztönzők kellenének, hogy a cégeknek megérje a termelődő
hulladékok elkerülése, a veszteségek minél jobb hasznosítása. = During the food processing phase, a wide range of wastes and by-products are produced, most of
which are valuable biological materials, and their utilisation can therefore have many advantages in
terms of environmental protection, sustainability and economy. Despite this, little attention is currently
being paid to this area, and regulation often does not help their proper utilisation. During our
research, more than 4000 questionnaires were sent to food companies in Hungary in 2018 and 175
replies were received. These were supplemented by qualitative research in the form of in-depth interviews.
According to our results, most of the respondents do not consider the presence of losses to be
a major problem because it is considered an evident part of the technological process. At the same
time, companies where the management of the resulting losses is heavily regulated and rather costly
considered the generation of losses to be a more serious problem. The companies consider the generation
of food losses to be mainly a financial issue: they are trying to achieve improved production
costs and indicators, and to make the best use of unavoidable losses, or at least transport and dispose
of them as cheaply as possible. Three quarters of the respondents have not detected any external
expectations (society, consumer, authority etc.). Food processors are faced with several obstacles
if they are looking for a good recovery for their food losses: most of these are regulatory issues
but there is also a significant market failure for by-products, lack of adequate chain-based cooperation
between stakeholders and the currently insufficient incentive to reduce losses. Accordingly, the
reduction or better utilisation of food losses could only be achieved if there is a fundamental change
of attitude in the regulation of food losses: there should be incentives for companies to avoid or
reduce the waste produced and to make the best use of the losses.
Actions (login required)
|
View Item |