Repository of the Research Institute of Agricultural Economics

A nyers, a hőkezelt szójabab és az extrahált szójadara táplálóanyag-tartalma, 2016 = The Nutrient Content of Raw Soybeans, Heat-Treated Soybeans and Extracted Soybean Meal, 2016

Varga, Edina and Tikász, Ildikó Edit and Barna, Andrea (2018): A nyers, a hőkezelt szójabab és az extrahált szójadara táplálóanyag-tartalma, 2016 = The Nutrient Content of Raw Soybeans, Heat-Treated Soybeans and Extracted Soybean Meal, 2016. [Periodical]

[img]
Preview
PDF
Download (822kB) | Preview

Abstract

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet először teszi közzé a Magyarországon termesztett szójabab és származékai táplálóanyag-tartalmára vonatkozó közeli infravörös spektroszkópiás (NIR spektroszkópia) vizsgálati eredményeket. Az Evonik Nutrition & Care GmbH NIR kalibrációja a főbb táplálóanyag-paraméterek, az aminosav-tartalom, az emészthetőségi mutatók és az energiatartalom megállapítása mellett a hőkezelés minőségre gyakorolt hatásának az értékelését is lehetővé tette. A 2016. évi magyarországi szójatermés vonatkozásában összesen 53 minta (nyers szójabab, hőkezelt szójabab és extrahált szójadara) táplálóanyag-tartalmáról 83 különböző analitikai paraméter nyújt részletes információt, hogy a szójatermesztők és szójababfeldolgozók összevethessék saját eredményeiket az aggregált értékekkel. A NIR spektroszkópiás vizsgálati módszer alkalmazásával a növénytermesztésben a változások hatása nyomon követhetővé, a fajtaspecifikus jellegek időben ismertté válnak a gazdák számára, ami megbízhatóságot és kiszámíthatóságot garantál a partnerek felé. = The Research Institute of Agricultural Economics in Budapest, Hungary has, for the first time, published near infrared spectroscopy (NIR spectroscopy) results on the nutrient content of Hungarian-produced soybeans and their derivatives. The NIR calibration of Evonik Nutrition & Care GmbH, in addition to determining the important nutrient parameters, amino acid content, digestibility parameters and energy content, also allows the effect of heat treatment on the quality of soybean derivatives to be evaluated. From Hungary’s soybean harvest in 2016, 83 different analytical parameters provided detailed information on the nutrient content of a total of 53 samples (raw soybeans, heat-treated soybeans and extracted soybean meal), allowing soybean producers and manufacturers to compare their own data with aggregate values. By using NIR spectroscopy, the effect of changes in plant production can be traced, and farmers are able to acquaint themselves with species-specific characteristics in a timely manner, which guarantees reliability and predictability for their partners.

Item Type: Periodical
Uncontrolled Keywords: szójabab, extrahált szójadara, hőkezelt szójabab, nyers szójabab, NIR spektroszkópia, táplálóanyag-paraméterek, aminosav-tartalom, emészthetőségi mutatók, energiatartalom, hőkezelés
Subjects: Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics
Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics > Q1 - Agriculture
Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics > Q1 - Agriculture > Q16 - R&D – Agricultural Technology – Biofuels – Agricultural Extension Services
Depositing User: István Ady
Date Deposited: 13 Aug 2018 15:08
Last Modified: 13 Aug 2018 15:08
URI: http://repo.aki.gov.hu/id/eprint/3212

Actions (login required)

View Item View Item