A fontosabb élelmiszeripari termékek 2005. évi költség- és jövedelemadatai = Production data for the major Hungarian food products in 2005.
(2006):
(8.):
[Periodical]
Abstract
Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően ez évben is közreadjuk a fontosabb
élelmiszeripari termékek költség- jövedelemviszonyait bemutató kiadványunkat, mellyel a
szakemberek széles rétegeinek kívánunk tájékoztatást nyújtani a legfontosabb élelmiszerek
érdekeltségi viszonyairól, illetve az előző évi adatok tükrében azok változásáról.
Magyarországon az élelmiszer termelés kérdései – ezen belül is a költségek-jövedelmek
alakulása – mindig is a figyelem középpontjában álltak. Az érdeklődés szakmai és
felhasználói (fogyasztói) oldalról egyaránt jelentős, mivel a mezőgazdasági alapanyagok
egyre nagyobb hányada már valamilyen szintű élelmiszeripari feldolgozás után jut a
fogyasztókhoz és egy-egy adott termék feldolgozási foka is folyamatosan változik, bővül a
termék szortiment. Ezen túlmenően a hazai lakosság még mindig jelentős része jövedelmének
továbbra is viszonylag magas hányadát költi élelmiszerre. A kiadási szerkezetet tekintve
élelmiszerekre az összes kiadásból 23,5 százalékot, ezen belül az alapvető élelmiszerekre
16,9 százalékot fordítanak. A nyugdíjasokra ettől magasabb értékek jellemzőek, 30,6 illetve
22,7 százalék. Tehát az élelmiszerek fogyasztásban betöltött kiemelkedő szerepét az is tükrözi,
hogy ruházkodásra 5,7 százalékot, közlekedés-hírközlésre 17,5 százalékot, a háztartási
energiára 8,7 százalékot fordít átlagosan a magyar lakosság. (KSH 2005)
Adatgyűjtéseink a termelést és értékesítést tekintve nagyobb arányt képviselő,
– elsősorban tömeg gyártású – így egymással összevethető termékeket, pontosabban
azok előállítóit célozzák meg. A termékkör meghatározásánál természetesen fontos
szempontnak tekintjük, hogy vizsgálatainkban az alapvető élelmiszerek meghatározó súllyal
szerepeljenek.
Meg kell ugyanakkor említenünk azt is, hogy adatgyűjtésbe vonható termékek körét
nagymértékben befolyásolja, hogy sokan elzárkóznak az adatszolgáltatástól (üzletpolitikai,
tulajdonosi stb. érdekekre hivatkozva) annak ellenére, hogy számításainkhoz, elemzéseinkhez
– az adatvédelmi előírásokat betartva – csak agregált adatokat használunk fel, illetve
anonim információkat publikálunk.
Item Type: |
Periodical
|
Uncontrolled Keywords: |
adatbázis, módszer, élelmiszeripar, jövedelemhelyzet, húsipar, baromfiipar, tejipar, malomipar, sütőipar, tésztagyártás, tartósítóipar, HS-kódok, termékjegyzék |
Subjects: |
Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics |
Depositing User: |
István Ady
|
Date Deposited: |
28 Aug 2019 10:06 |
Last Modified: |
28 Aug 2019 10:06 |
URI: |
http://repo.aki.gov.hu/id/eprint/3022 |
Actions (login required)
|
View Item |