A fontosabb élelmiszeripari termékek 2003. évi költség- és jövedelemadatai = Production data for the major Hungarian food products in 2003.
(2004):
(1.):
[Periodical]
Abstract
Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően ez évben is közreadjuk a
fontosabb élelmiszeripari termékek költség- jövedelemviszonyait bemutató
kiadványunkat, mellyel a szakemberek legszélesebb rétegeinek kívánunk
tájékoztatást nyújtani a különböző szakágazatok termékeinek költség- és jövedelem
helyzetéről, illetve az előző évi adatok tükrében az iparági változásokról.
Az Intézetünk által gyűjtött és feldolgozott adatok jelentőségét egyértelműen
jelzi, hogy a fejlett országokban a mezőgazdasági termékek egyre nagyobb hányada
feldolgozott formában kerül a fogyasztókhoz, és évről-évre nő a feldolgozottság
foka.
A feldolgozottsági fok növekedésében ugyan egyaránt szerepet játszanak a
különleges, egyedi törődést igénylő, kis szériában, valamint a tömegesen előállított
termékek. Megfigyeléseink csak ez utóbbiakra vonatkoznak, hiszen ezek képviselik
mind a termelésben, mind az értékesítésben a meghatározó volumeneket. További
fontos szempontnak tekintjük, hogy a vizsgálatainkban az alapvető élelmiszerek
meghatározó súllyal szerepeljenek.
Az élelmiszeripari termékek költség és főleg árfigyelését az is fontossá teszi,
hogy Magyarországon az európai átlaghoz képest még mindig viszonylag magas a
megszerzett jövedelmekből az élelmiszerfélékre költött hányad. Magyarországon a
rendelkezésre álló jövedelem 25 százalékát költik élelmiszerre, míg az EU-15-ök
esetében ez 16 százalék. Ebből adódik, hogy 2003-ban a fogyasztóiár-index számítás
súlyrendszerében (az un. fogyasztói kosárban) 17,7 értékkel szerepelnek az
élelmiszerek, míg például az egészségügy 2,8, a háztartási energia 8,3 százalékkal.
Itt kell megemlítenünk, hogy a vizsgálatba vonható termékek körét
nagymértékben befolyásolja, hogy sajnos üzletpolitikai, tulajdonosi stb. érdekekre
hivatkozva sokan elzárkóznak az adatszolgáltatástól, annak ellenére, hogy
számításainkhoz, elemzéseinkhez - az adatvédelmi előírásokat betartva - csak
agregált, ezáltal anonim információkat használunk fel.
Item Type: |
Periodical
|
Uncontrolled Keywords: |
adatbázis, módszer, élelmiszeripar, jövedelemhelyzet, húsipar, baromfiipar, tejipar, malomipar, sütőipar, tésztagyártás, tartósítóipar, HS-kódok, termékjegyzék |
Subjects: |
Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics |
Depositing User: |
István Ady
|
Date Deposited: |
29 Aug 2019 12:36 |
Last Modified: |
29 Aug 2019 12:36 |
URI: |
http://repo.aki.gov.hu/id/eprint/3020 |
Actions (login required)
|
View Item |