Nyárs, Levente and Papp, Gergely
(2002):
Az állati eredetű termékek feldolgozásának versenyhelyzete = Competitiveness of the Hungarian meat processing industry.
Agrárgazdasági Könyvek
.
Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest.
ISBN 963 491 444 6
Abstract
A tanulmányban az állati eredetű termékek feldolgozását végző fontosabb
szakágazatok versenyhelyzetét vizsgáltuk. Az elemzés módszertana a
benchmarking, amely összehasonlítást jelent a legfejlettebb EU országok és a hazai
struktúrák figyelembevételével.
Magyarországon az érintett szakágazatok versenyképessé tételéhez
szerkezetátalakításra van szükség. A hazai feldolgozóipari vállalkozások
versenyhátrányban vannak a méretgazdaságosság és a szakosodás területén az uniós
versenytársakhoz képest. A versenyképes feldolgozóipar azért fontos, mert a
mezőgazdasági termelők helyzetét, működésük feltételeit, alapvetően a feldolgozás
helyzete és igényei határozzák meg. Az élelmiszer-előállítás folyamatát a
versenyképes országokban a feldolgozóipar koordinálja.
A húsvertikum versenyképessége, piacon maradása az elsődleges feldolgozás
fázisában dől el. A sertés- és szarvasmarhatartás területén a csatlakozás hatására
gyorsütemű racionalizálódási folyamat fog lezajlani. A szelekció végrehajtására
egyedül a versenyképes elsődleges feldolgozást végző vállalkozások képesek.
A baromfivertikumban a kihívásokra csak a specializálódott, a hatékony és a
tovább-feldolgozás lehetséges legmagasabb színvonalára törekvő vállalkozások
adhatnak versenyképes választ. A tojásvertikum helyzete a legkritikusabb. A hazai
osztályozó-, csomagoló-kapacitások szűkössége, hiánya jelentős problémákat okoz.
A tejvertikumban társasági szinten ugyanazok a vállaltok játsszák a
meghatározó szerepet Magyarországon, mint az Európai Unióban. Azonban nem
történt előrelépés a kapacitások kihasználtságának a javításában és a specializált
termelés feltételei sem alakultak ki. Magyarországon szövetkezeti alapon működő,
meghatározó szerepű tejfeldolgozó vállalat kialakulására nincs esély. = In our study we analysed the competitiveness of the most important meat
processing sectors. The methodology of the analysis was benchmarking, that is, a
comparison between the structures of the most developed EU Member States and
Hungary.
In Hungary for making the involved sectors competitive restructuring is
required. The Hungarian processing enterprises concerning the economies of scale
and specialisation are in a disadvantageous position regarding competition compared
to the enterprises in the Union. The competitive processing industry is important
since the position and requirements of the processing determine basically the
position and conditions of the operation of agricultural producers. In the developed
countries the process of commodity production is coordinated by the processing
industry.
The competitiveness of the meat sector and the market positions is
determined in the sector of primary processing. After Hungary’s EU accession a
rapid restructuring will take place in the pig and cattle production and only the
competitive enterprises of primary processing will be able to meet the challenges of
the market.
For the challenges of the poultry sector only the specialised and efficient
enterprises with further processing at the highest possible level can give a
competitive answer. The position of the egg sector is the most critical. The limited
capacities of grading and packaging systems cause serious problems. In the dairy
sector at enterprise level the enterprises playing a decisive role are identical both in
Hungary and the EU. No progress has been made in improving the use of the
capacities and neither the conditions of specialised production have been established
yet. In Hungary there is no chance to establish a significant milk processing
enterprise owned by cooperative.
Actions (login required)
|
View Item |