Repository of the Research Institute of Agricultural Economics

A beruházások és a főbb pénzügyi mutatók várható alakulása az élelmiszeriparban 2020. év

Csoltai, Veronika (2021): A beruházások és a főbb pénzügyi mutatók várható alakulása az élelmiszeriparban 2020. év. (1.): [Periodical]

[img]
Preview
PDF
Download (1MB) | Preview

Abstract

Az élelmiszeripari beruházások értéke folyó áron a 19 főnél többet foglalkoztató vállalkozások körében (az előzetes, beérkezett adatok alapján) 19 százalékkal magasabb volt 2020-ban, mint 2019-ben. A beérkezett adatok alapján a beruházások összetétele a következőképpen alakult: az élelmiszeripari beruházásokra fordított teljes összeg 63 százalékát gépekre és berendezésekre, 31 százalékát épületekre és építményekre, 2 százalékát járművekre fordították 2020-ban. A fel nem sorolt egyéb beruházások 4 százalékot tettek ki. A beruházások közül a járművekre (–12 százalék) és az egyéb beruházásokra (–24 százalék) fordított érték csökkent. A legnagyobb mértékben az épületek és építmények értéke nőtt (+39 százalék), ezt követték a gépekre és berendezésekre fordított beruházások (+15 százalék). A beérkezett adatok alapján, a legnagyobb beruházás összességében a baromfihús-feldolgozás, -tartósítás; a tejtermék gyártása; és a máshova nem sorolt élelmiszer gyártása szakágazatokban történt. Az élelmiszeripari vállalkozások a 2020-as évre vonatkozóan a 2019. évinél 7 százalékkal magasabb nettó árbevétel elérését jelezték az adatgyűjtés időpontjában. A vizsgált körben az üzemi tevékenység eredménye várhatóan 7 százalékkal nő a megelőző évhez képest az előzetes adatok alapján. A vállalkozások saját tőkéje 2020-ban 4, a jegyzett tőke 3 százalékkal magasabb az előző évhez képest. Az előzetes adatok szerint az adatgyűjtésre kijelölt cégek 29 százalékkal több céltartalékot képeztek, mint egy évvel korábban. A kötelezettségeik összességében 13 százalékkal nőttek. ___________________________________ The value of food industry investments at current prices among enterprises with more than 19 employees (based on preliminary data received) was 19 percent higher in 2020 than in 2019. Based on the data received, the composition of investments was as follows: 63 per cent of the total investment in the food industry was spent on machinery and equipment, 31 per cent on buildings and structures, and 2 per cent on vehicles in 2020. Other investments not listed accounted for 4 per cent. Of the investments, the value of vehicles (–12 per cent) and other investments (–24 per cent) decreased. The value of buildings and structures increased the most (+39 per cent), followed by investments in machinery and equipment (+15 per cent). Based on the data received, the largest investment was made in the following sectors: poultry meat processing and preservation; manufacture of dairy products; manufacture of food products. For 2020, food companies reported 7 per cent higher net sales than in 2019 at the time of data collection. In the examined circle, the operating profit is expected to increase by 7 per cent in 2020 compared to the previous year based on preliminary data. The equity of companies in 2020 is 4 per cent and the subscribed capital is 3 per cent higher than in the previous year. According to preliminary data, companies designated to collect data set up 29 per cent more provisions, than a year earlier. Overall, their liabilities increased by 13 per cent.

Item Type: Periodical
Additional Information: Statisztikai jelentések
Uncontrolled Keywords: beruházás, pénzügyi adatok, nettó árbevétel, saját tőke, élelmiszeripar, saját forrás, banki hitel, mérleg szerinti eredmény, ráfordítások
Subjects: Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics
Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics > Q1 - Agriculture > Q14 - Agricultural Finance
Depositing User: Attila Vrana
Date Deposited: 21 May 2021 06:22
Last Modified: 21 May 2021 06:22
URI: http://repo.aki.gov.hu/id/eprint/3747

Actions (login required)

View Item View Item