Kapronczai , István
(ed);
Kapronczai, István and Bojtárné Lukácsik, Mónika and Felkai, Beáta Olga and Gáborné Boldog, Valéria and Székelyné Raál, Éva and Tóth, Piroska and Vágó, Szabolcs
(2009):
Az élelmiszerfeldolgozó kis- és középvállalkozások helyzete, nemzetgazdasági és regionális szerepe = The Position, National Economic and Regional Role of Small and Medium-sized Enterprises in the Food Processing Sector.
Agrárgazdasági Tanulmányok
(9).
Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest.
ISBN 978-963-491-542-3
Abstract
A magyar élelmiszeripar az EU csatlakozás után vesztett dinamizmusából és napjainkra mély válságba került. Felvetődik a kérdés, van-e kitörési lehetőség a reménytelennek tűnő helyzetből? A tanulmányt megalapozó kutatás azt volt hivatott feltárni, hogy az élelmiszeripari kis- és középvállalkozások milyen szerepet játszhatnak a kilábalásban. A szerzők interjú módszerre alapozott primer kutatás és statisztikai adatok feldolgozása alapján megállapítják, hogy az élelmiszer-feldolgozó kkv-knak van jövőjük, eszközei (de nem kizárólagoső) lehetnek az élelmiszeripar jelenlegi válságából való kitörésnek. A globális élelmiszergazdaság mellett(ő) jóval nagyobb figyelmet kell fordítani a helyi és regionális élelmiszergazdaság fejlődésére (fejlesztésére). A kkv-k a multinacionális élelmiszer-feldolgozóknál nagyobb hosszú távú stabilitást jelentenek, és társadalmi hatásai is kedvezőbbek. =
Following the EU accession, the dynamism of the Hungarian food declined and it is now in a critical condition. The question arises as to whether there is a possibility to break out from this apparently hopeless situation. The research underpinning this study was intended to reveal the role of the small and medium-sized enterprises in the emergence from the crisis. Based on primary research performed through interviews and the processing of statistical data, the authors established that the food processing SMEs have a future, and that they may serve as instruments (though not alone) for allowing the food industry to break out from the crisis. Beside the global food economy, much more attention has to be paid to the development of the local and regional food economy. The SMEs may grant stability for a longer term than multinational food processing companies and their social impacts are more favourable too.
Actions (login required)
|
View Item |