Repository of the Research Institute of Agricultural Economics

Ipari és élelmiszeripari melléktermékek felhasználásának lehetőségei a hazai sertéságazatban = Industrial by-products as pig feed in Hungary

Nyárs, Levente and Garay, Róbert and Bögréné Bodrogi, Gabriella (2012): Ipari és élelmiszeripari melléktermékek felhasználásának lehetőségei a hazai sertéságazatban = Industrial by-products as pig feed in Hungary. Agrárgazdasági Tanulmányok ISSN 1418-2122 . Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. ISBN 978-963-491-581-2

[img]
Preview
PDF
Download (800kB) | Preview

Abstract

A magyar sertéságazat hatékonyságát és jövedelmezőségét csak a költségek csökkentése révén lehet számottevően javítani. Az ágazat költségei közül a takarmányköltség a meghatározó, néhány százalékos megtakarítás itt már jelentősen javíthatja a jövedelmezőséget. Nyugat-európai versenytársaink a termelési költségeket ipari melléktermékek nagyarányú etetésével is csökkentik, sok telep átállt a nedves etetési rendszerre, mely alkalmasabb a melléktermékek etetésére. A magyar sertéstelepeken a nedves takarmányozási rendszerek a rendszerváltás előtt voltak gyakoribbak, ma ritka az ilyen telep, mert a beruházási költség magasabb, az üzemeltetés bonyolultabb. A száraz melléktermékeket keresik a magyar sertéstartók, de az élelmiszeripar visszaesése miatt gyakran nincs tervezhető mennyiség és változó a minőség. A bioüzemanyag-gyártás megkésett magyarországi fejlődése miatt a szeszipari, növényolajipari melléktermékek etetése felé is csak az utóbbi években fordult nagyobb figyelem. A melléktermékek árát az előállítók nem az előállítási költség, hanem a helyettesítendő termék (szója, kukorica) árához igazítják, a melléktermékek etetésekor aminosav kiegészítés, speciális premix szükséges. A magyar sertéstartók, ha földdel rendelkeznek, inkább saját előállítású takarmányhoz keresnek kiegészítőket, a melléktermékeken alapuló takarmányozástól tartózkodnak, még ha az gazdaságosabbnak tűnik is. A bizalmatlanságra a minőség néha okot is adhat. A melléktermékek etetésének terjedését elősegíthetné a gazdálkodók közös beszerzése, mert így nagyobb mennyiséget tudnának egyszerre olcsóbban beszerezni. Az integrációk fejlődése, a takarmányos cégek és a sertéstartók közötti bizalom helyreállása szintén előmozdíthatná a melléktermékek szakmai szempontból is megfelelő ellenőrzött felhasználását és így a takarmányköltségek csökkentését. = The efficiency and profitability of the Hungarian pig sector can only be substantially improved by decreasing production costs. A few percentage points saving in feeding costs, the largest cost element, can lead to a significant improvement in profitability. Competing western European pig farmers are feeding industrial by-products in order to lower costs, and many farms have changed to a wet feeding system which is more suitable for by-product feeding. Wet systems had been installed in many of the Hungarian pig farms prior to the political and economic changes, but they are rare today because the investment costs are higher and the operation is more difficult. Hungarian pig farmers are also looking for dry by-products, but owing to the decline in the food processing industry the available volume is rarely predictable and the quality offered is often variable. Development of the biofuel industry has been slow,and by products of alcohol production and oilseed crushing have attracted widespread attention only recently. The market prices of by-products depend on the valuation of the traditional products to be replaced (maize, soybean meal). Feeding by-products usually requires the use of amino acid supplements and special premixes. If Hungarian pig farmers have their own land, they tend to use their own produced grains and look only for additives, rather than rely on by-product feeding, even if the latter offers greater returns. This kind of caution is sometimes reasonable considering the potential quality problems. By-product feeding could be more widespread if farmers were more willing to make purchases together, thereby reaching better deals on bulk buying. Development of vertical integrations, and rebuilding trust between producers and feed manufacturers would also promote safe and effective by-product feeding, thereby saving on feeding costs.

Item Type: Book
Uncontrolled Keywords: sertéstakarmányozás; EU; sertéshizlalás; technológiák; melléktermékek;
Subjects: Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics
Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics > Q1 - Agriculture
Depositing User: István Ady
Date Deposited: 23 Feb 2016 09:34
Last Modified: 23 Feb 2016 09:34
URI: http://repo.aki.gov.hu/id/eprint/304

Actions (login required)

View Item View Item