Repository of the Research Institute of Agricultural Economics

Az állati eredetű termékek feldolgozásának versenyhelyzete = Competitiveness of the Hungarian meat processing industry

Nyárs, Levente and Papp, Gergely (2002): Az állati eredetű termékek feldolgozásának versenyhelyzete = Competitiveness of the Hungarian meat processing industry. Agrárgazdasági Könyvek . Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. ISBN 963 491 444 6

[img]
Preview
PDF
Download (606kB) | Preview

Abstract

A tanulmányban az állati eredetű termékek feldolgozását végző fontosabb szakágazatok versenyhelyzetét vizsgáltuk. Az elemzés módszertana a benchmarking, amely összehasonlítást jelent a legfejlettebb EU országok és a hazai struktúrák figyelembevételével. Magyarországon az érintett szakágazatok versenyképessé tételéhez szerkezetátalakításra van szükség. A hazai feldolgozóipari vállalkozások versenyhátrányban vannak a méretgazdaságosság és a szakosodás területén az uniós versenytársakhoz képest. A versenyképes feldolgozóipar azért fontos, mert a mezőgazdasági termelők helyzetét, működésük feltételeit, alapvetően a feldolgozás helyzete és igényei határozzák meg. Az élelmiszer-előállítás folyamatát a versenyképes országokban a feldolgozóipar koordinálja. A húsvertikum versenyképessége, piacon maradása az elsődleges feldolgozás fázisában dől el. A sertés- és szarvasmarhatartás területén a csatlakozás hatására gyorsütemű racionalizálódási folyamat fog lezajlani. A szelekció végrehajtására egyedül a versenyképes elsődleges feldolgozást végző vállalkozások képesek. A baromfivertikumban a kihívásokra csak a specializálódott, a hatékony és a tovább-feldolgozás lehetséges legmagasabb színvonalára törekvő vállalkozások adhatnak versenyképes választ. A tojásvertikum helyzete a legkritikusabb. A hazai osztályozó-, csomagoló-kapacitások szűkössége, hiánya jelentős problémákat okoz. A tejvertikumban társasági szinten ugyanazok a vállaltok játsszák a meghatározó szerepet Magyarországon, mint az Európai Unióban. Azonban nem történt előrelépés a kapacitások kihasználtságának a javításában és a specializált termelés feltételei sem alakultak ki. Magyarországon szövetkezeti alapon működő, meghatározó szerepű tejfeldolgozó vállalat kialakulására nincs esély. = In our study we analysed the competitiveness of the most important meat processing sectors. The methodology of the analysis was benchmarking, that is, a comparison between the structures of the most developed EU Member States and Hungary. In Hungary for making the involved sectors competitive restructuring is required. The Hungarian processing enterprises concerning the economies of scale and specialisation are in a disadvantageous position regarding competition compared to the enterprises in the Union. The competitive processing industry is important since the position and requirements of the processing determine basically the position and conditions of the operation of agricultural producers. In the developed countries the process of commodity production is coordinated by the processing industry. The competitiveness of the meat sector and the market positions is determined in the sector of primary processing. After Hungary’s EU accession a rapid restructuring will take place in the pig and cattle production and only the competitive enterprises of primary processing will be able to meet the challenges of the market. For the challenges of the poultry sector only the specialised and efficient enterprises with further processing at the highest possible level can give a competitive answer. The position of the egg sector is the most critical. The limited capacities of grading and packaging systems cause serious problems. In the dairy sector at enterprise level the enterprises playing a decisive role are identical both in Hungary and the EU. No progress has been made in improving the use of the capacities and neither the conditions of specialised production have been established yet. In Hungary there is no chance to establish a significant milk processing enterprise owned by cooperative.

Item Type: Book
Uncontrolled Keywords: versenyképesség, mezőgazdasági termékek, marhahúsvertikum, baromfivertikum, tejvertikum, sertésvertikum
Subjects: Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics
Depositing User: István Ady
Date Deposited: 17 Sep 2019 14:29
Last Modified: 17 Sep 2019 14:29
URI: http://repo.aki.gov.hu/id/eprint/2948

Actions (login required)

View Item View Item