Mizik, Tamás and Tunyoginé Nechay, Veronika and Varga, Tibor
(eds);
Györe, Dániel and Hodina, Péter and Horváth, Zsuzsanna and Kemény, Gábor and Mizik, Tamás and Németh, Noémi and Stummer, Ildikó and Thury, Eszter and Tunyoginé Nechay, Veronika and Varga, Tibor and Vágó, Szabolcs
(2007):
A mezőgazdasági árképzés elméleti alapjai és hazai gyakorlata = Price calculation in agriculture:
theoretical foundations and current practice in Hungary.
Agrárgazdasági Tanulmányok, 2007
(2).
Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest.
ISBN 978-963-491-501-0
Abstract
A tanulmány részletesen elemzi a mezőgazdasági árak értékarányosságának kérdését.
Az élelmiszerlánc egyes fázisai közötti piaci erőfölény holléte ártranszmissziós számítások
alapján, valamint a termékpályákon a piaci szereplők kiterjedt, kérdőíves megkérdezése
nyomán megállapítható. Az egyes fázisok között a termelés koncentrációjának megfelelően
alakul az erőfölény, ami a vizsgálatba vont termékek túlnyomó részénél egyértelműen a
legkoncentráltabb kereskedelmi fázisban figyelhető meg. A termelői és a feldolgozói fázisok
közötti ártranszmissziós vizsgálatok kevés kivétellel a feldolgozók oldalán mutatnak ki
árnyereséget. Az ágazati szintű piaci erőfölény termékenként erősen differenciált. Egy része
instabil, könnyen átfordulhat a vertikális partnerszinthez, továbbá változhat az időjárás ingadozását
tükröző árváltozások függvényében is. A sokkszerű árváltozásokat követő, termelői
teljes árvisszarendeződésekre a következő ársokkig, szinte soha nincs elég idő. Ez lehet részben
oka a mezőgazdasági árak tartós értékeltérítettségének. A mezőgazdasági árak folyamatos
értékvesztésének fedezetéül pedig a támogatások szolgálnak.
A tanulmány vizsgálja a termelői koordináció és integráció intézményes érdekérvényesítési
lehetőségeit is. = The study provides an in-depth analysis of the value proportionality of agricultural
prices. Price transmission calculations and an extensive questionnaire-based study among
market operators in the various product chains make it possible to locate market dominance
between the various phases of the food product chain. Between the various phases, market
dominance correlates with the concentration of production. Consequently, for an overwhelming
part of the products under review, dominance appears in the trade phase, being of the
highest level of concentration. With a few exceptions, the price transmission studies between
the producer and processor phases have revealed a price gain on the processors’ side. Market
dominance in the various industries is rather product-specific. Dominance is often unstable.
It can easily tip toward the vertical partner level and can change subject to the price fluctuations,
which reflect changes in the weather conditions. Following a price shock, time is
hardly ever sufficient to achieve a full restoration of producers’ prices before the occurrence
of the next price shock. This may partly explain the continuing value deflection of agricultural
prices. On the other hand, subsidies provide the security for the ongoing loss of value
of agricultural prices.
The study also examines the possibilities for institutional interest asserting by coordination
and integration among producers.
Actions (login required)
|
View Item |