Repository of the Research Institute of Agricultural Economics

A GREEN EVALUATION OF THE FOOD INDUSTRIES IN THE V4 OUNTRIES FROM AN EU TAXONOMY PERSPECTIVE

Baer-Nawrocka, Agnieszka and Kiráľová, Alžbeta and Rózsa, Andrea and Wieliczko, Barbara and Marišová, Eleonóra and Rigi, Fahimeh and Lámfalusi, Ibolya and Hámori, Judit and Hegyi, Judit and Kacz, Károly and Mariš, Martin and Gombkötő, Nóra and Goda, Pál and Chmieliński, Paweł and Jeřábek, Tomáš (2025): A GREEN EVALUATION OF THE FOOD INDUSTRIES IN THE V4 OUNTRIES FROM AN EU TAXONOMY PERSPECTIVE. Agrárközgazdasági Intézet, Budapest.

[img] PDF - Cover Image
Download (8MB)

Abstract

Az AKI által vezetett V4 Grant projekt célja elsősorban az, hogy átfogó ismereteket nyújtson a V4-országok élelmiszer-, ital- és dohányiparának fenntarthatósági célkitűzéseivel és tevékenységeivel kapcsolatos jelenlegi helyzetről és jövőbeli lehetőségekről az EU taxonómiai szemszögéből, a környezetbarát megoldások előmozdítása érdekében. A kutatócsoport a makroregionális és ágazati együttműködés erősítésére összpontosított egy taxonómiai-központú, kvalitatív és kvantitatív elemzésével, amely az élelmiszer-feldolgozó ipar nagyvállalatainak önkéntes és kötelező fenntarthatósági jelentéseit vizsgálja egy ágazati pénzügyi adatbázis segítségével. Azért végeztük el ezt az egyedülálló tudományos tanulmányt, hogy új, magas színvonalú információkat szolgáltassunk a kulcsfontosságú érdekeltek (szakértők, vállalatok, finanszírozók, fogyasztók, politikai döntéshozók) számára, hogy segítsük őket a zöld átmenet folyamatán belül hatékonyabb változások megvalósításában, különös tekintettel az NFRD-ről a CSRD-re való átállásra. ______________________________________________This V4 Grant project led by AKI aims chiefly to provide comprehensive knowledge about the current situation and future opportunities regarding the sustainability objectives and activities of the food, beverages and tobacco industries in the V4 countries from an EU Taxonomy perspective, with a view to promoting environmental-friendly solutions. The research team focused on strengthening macroregional and sectoral cooperation by means of a taxonomy- centred, qualitative and quantitative analysis of voluntary and mandatory sustainability reports of large companies in the food processing industries using a sectoral financial database. We accomplished this unique scientific study in order to provide new, high-quality information for key stakeholders (experts, companies, financiers, consumers, political decision makers) in order to help them realise more effective changes within the green transition process, with a particular focus on switching from NFRD to CSRD.

Item Type: Book
Subjects: Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics
Depositing User: Attila Vrana
Date Deposited: 28 May 2025 12:21
Last Modified: 28 May 2025 12:23
URI: http://repo.aki.gov.hu/id/eprint/4423

Actions (login required)

View Item View Item