Boldog, Valéria and Csoltai, Veronika and Dankóné Seres, Zsuzsanna and Demeter, Edit and Fekete, Géza and Kiss, Gabriella and Medináné Lázár, Virgilia and Molnár, Piroska
(2024):
Élelmiszeripari kapacitásjelentés 2023. év.
[Periodical]
Abstract
A sertésvágó vonalakra jellemző súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsági mutató 71,5 százalék volt 2023-ban a beérkezett adatok alapján. Az átlagos évi üzemnapok száma 166 nap, az átlagos napi üzemórák száma 6 volt. A TOP 5 sertésvágással foglalkozó cég a teljes termelt mennyiség 65 százalékát adta. A beérkezett adatok alapján a zöldborsókonzerv-gyártó vonalakon – a 2020. évi mennyiségnél (44,2 ezer tonna) valamivel többet – 44,6 ezer tonna zöldborsót dolgoztak fel 2023-ban. A gyártóvonalra jellemző súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsági mutató a 2020. évi felméréshez hasonlóan alakult, 48,4 százalék volt, az átlagos évi üzemnapok száma 27, az átlagos napi üzemórák száma 24 volt 2023-ban. Az olajosmag-feldolgozásban adatot közlő cégek 2023-ban 2,2 millió tonna olajos magot dolgoztak fel, ez 16 százalékkal több, mint 2020-ban. A gyártóvonal óránként 285 tonna alapanyagot pörkölt, hántolt vagy csomagolt. A vonal súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 84,6 százalékot tett ki a tárgyévben. A beérkezett adatok alapján 2023-ban 772,2 ezer liter tejet pasztőrözhettek volna egy óra alatt.Magyarországon az egy óra alatt előállított tejkészítmények esetén a natúrsajt-gyártás 29,9 tonnát ért el (2020-hoz képest 5 tonnával nőtt, az elmúlt pár évben több új cég kezdett bele a sajtkészítésbe). A natúrsajt-gyártó vonallal rendelkező vállalkozások súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 65,6 (4 százalékpont csökkenés), míg az ömlesztettsajt-gyártó sornál 30,4 százalék volt 2023-ban (ami 3,1 százalékpontos növekedést eredményezett 2020-hoz képest). A malmi őrlővonalaknál a súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsági mutató 74 százalék volt 2023-ban a beérkezett adatok alapján. Átlagosan 211 üzemnapon 15 órán át dolgoztak 2023-ban. A búzaőrlő vonalaknál a súlyozott átlagos kapacitáskihasználtság 80,6 százalék volt 2023-ban, amely az előző 2020-as felméréshez képest közel 3 százalékponttal magasabb. A beérkezett adatok alapján a friss kenyér 2023. évi termelt mennyisége 16 százalékkal esett vissza 2020-hoz képest, az egy óra alatt termelhető mennyiség, azaz a műszaki kapacitás pedig 24,7 százalékkal csökkent. A gyorsfagyasztott pékárugyártás területén 2020 óta, csakúgy mint az azt megelőző három évben, jelentős kapacitásbővítés történt. Az egy óra alatt termelhető mennyiség, vagyis a műszaki kapacitás másfélszeresére nőtt az elmúlt három évben. A termelt mennyiség a 2020. évi közel 100 ezer tonnáról 138,6 ezer tonnára emelkedett. A beküldött információk alapján a haszonállat-takarmány gyártósorának súlyozott átlagos kapacitás-kihasználtsága 73,5 százalék volt a 2023-ban, ami 1,0 százalékponttal magasabb a 2020-as értéknél. A haszonállateledel-gyártással foglalkozó, takarmánygyártó sort működtető vállalkozások 68,6 százalékának nem a haszonállateledel-gyártás, hanem mezőgazdasági tevékenység, állattenyésztés a főtevékenysége, és ők adták a termelt mennyiség 43,6 százalékát. A borpalackozó vonalakon – 0,75 literes vezérgyártmányra számolva – 740,5 millió darab palackot állítottak elő a vizsgált évben, a kapacitáskihasználtság súlyozott átlaga 51,8 százalékot tett ki. A gyártósoron átlagosan 88 napon keresztül folyt a termelés napi 6 órában. A sörgyártó vonalakon egy óra alatt termelhető mennyiség 264,8 ezer liter volt hazánkban 2023-ban, ennek a 96 százaléka az 5 legnagyobb cégnél állt rendelkezésre a beérkezett adatok alapján. A beküldött és feldolgozott adatok alapján az ásványvíz-palackozó cégek által előállított mennyiség 828,5 millió liter volt 2023-ban, a vállalkozások súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 40,7 százalékot tett ki. Az üzemegységek átlagosan 200 üzemnapon közel 10 órán át dolgoztak 2023-ban.
__________________________________________________
The weighted average capacity utilisation rate for pig slaughter lines was 71.5 percent in 2023, based on the data received. The average annual number of operating days was 166 days and the average daily operating hours was 6. The TOP 5 pig slaughterers accounted for 65 percent of the total volume produced. Based on the data received, the canned green peas production lines processed 44.6 thousand tonnes of green peas in 2023, slightly more than the 2020 volume (44.2 thousand tonnes). The weighted average capacity utilisation rate for the production line was similar to the 2020 survey, at 48.4 percent, with an average annual number of operating days of 27 and an average daily number of operating hours of 24 in 2023. The firms reporting data on oilseed processing processed 2.2 million tonnes of oilseeds in 2023, 16 percent more than in 2020. Production lines roasted, hulled or packaged 285 tonnes of feedstock per hour. The weighted average capacity utilization of the line was 84.6 percent in the year under review. Based on the data received, 772.2 thousand litres of milk could be pasteurised per hour in 2023. In Hungary, for milk products produced per hour, natural cheese production was 29.9 (up by 5 tonnes compared to 2020, with more new companies starting cheese production in the last few years). The weighted average capacity utilisation of companies with a natural cheese production line was 65.6 (down 4 percentage points), while for the bulk cheese production line it was 30.4 percent in 2023 (an increase of 3.1 percentage points compared to 2020). For the grinding lines, the weighted average capacity utilisation rate was 74 percent in 2023 based on incoming data. The grinding lines worked an average of 211 operating days for 15 hours in 2023. The weighted average capacity utilization rate for wheat milling lines was 80.6 percent in 2023, up nearly 3 percentage points from the previous 2020 survey. Based on the data received, the volume of fresh bread produced in 2023 was 16 percent less than in 2020, and the volume that could be produced per hour, or technical capacity, decreased by 24.7 percent. In the frozen bakery sector, there has been a significant increase in capacity since 2020, as in the three years before. The volume that can be produced per hour, i.e. technical capacity, has increased by one and a half times in the last three years. Production has increased from nearly 100 thousand tonnes in 2020 to 138.6 thousand tonnes. Based on the information submitted, the weighted average capacity utilisation rate for the livestock feed production line was 73.5 percent in 2023, 1.0 percentage point higher than in 2020. 68.6 percent of the enterprises with a feed production line in the production of livestock feed, which are not engaged in the production of livestock feed, have agricultural activity, livestock production as their main activity and accounted for 43.6 percent of the volume produced. The wine bottling lines produced 740.5 million bottles per 0.75 litre pilot production in the year under review, with a weighted average capacity utilisation of 51.8 percent. On average, the production line was in operation for 88 days at 6 hours per day. The hourly production capacity of beer production lines in 2023 was 264.8 thousand litres in Hungary, of which 96 percent was available at the 5 largest companies, according to the data received. Based on the data submitted and processed, the volume produced by mineral water bottling companies was 828.5 million litres in 2023, with a weighted average capacity utilisation of 40.7 percent. On average, the units worked nearly 10 hours per 200 operating days in 2023.
Actions (login required)
|
View Item |