Repository of the Research Institute of Agricultural Economics

A magyarországi pulyka vertikum egy évtizedes fejlődési pályájának értékelése=Development of the hungarian turkey sector in the last decade

Aliczki, Katalin (2014): A magyarországi pulyka vertikum egy évtizedes fejlődési pályájának értékelése=Development of the hungarian turkey sector in the last decade. Agrárgazdasági Tanulmányok . Agrárgazdasági Kutató Intézet , Budapest.

[img]
Preview
PDF
Download (3MB) | Preview

Abstract

A pulykahús-termékpályán az alapanyagtermelés jövedelmezősége jelentősen visszaesett az elmúlt közel egy évtizedben. A felvásárlási árak ugyan emelkedtek, ez azonban nem ellensúlyozta a termelési költségek energia- és takarmányárak megugrásából adódó növekedését. Míg a 2006–2013 közötti időszakban a takarmányok ára megkétszereződött, a felvásárlási árak csupán 30 százalékkal nőttek. Mindezek ellenére megállapítható, hogy azon kevés vállalkozás, amely az utóbbi években technikai és technológiai fejlesztést (ventilláció, itató és etető berendezések modernizálása) hajtott végre, a termelési költségeket még a takarmányárak jentős emelkedése mellett is elfogadható szinten tudta tartani. A pulykahús-termékpálya feldolgozási fázisa Magyarországon jó példa az erős koncentrációra. Ennek ellenére ingadozik a kínálat, ami az alapanyagtermelés gyenge tőkebázisára vezethető vissza. Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből adódóan a nyugati piacokra friss pulykahúst tud szállítani, viszont a tradicionális importőröket az egyre élesebb versenyben csak a jelenleginél alacsonyabb árakkal tudja megtartani.

Item Type: Book
Subjects: Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics
Depositing User: István Ady
Date Deposited: 12 Aug 2015 06:43
Last Modified: 27 Feb 2018 10:29
URI: http://repo.aki.gov.hu/id/eprint/41

Actions (login required)

View Item View Item