A fontosabb élelmiszeripari termékek költség- és jövedelemadatai 2010 = Production data for the major Hungarian food products in 2010.
(2012):
[Periodical]
Abstract
Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően ebben az évben is közreadjuk a fontosabb élelmiszeripari termékek költség- és jövedelemadatait bemutató kiadványunkat, amellyel a szakemberek széles rétegének kívánunk tájékoztatást nyújtani a legfontosabb élelmiszeripari termékek 2010. évi költségének és jövedelmének alakulásáról, illetve az előző évi adatok tükrében azok változásáról.
Magyarországon az élelmiszertermelés kérdései – ezen belül is a költségek és a jövedelmek alakulása – mindig is a figyelem középpontjában álltak. Az érdeklődés mind a mezőgazdasági, feldolgozóipari és érdekképviseleti csoportok, mind pedig a fogyasztók irányából egyaránt jelentős. Az előbbi körök érdeklődését az indokolja, hogy a mezőgazdasági alapanyagok egyre nagyobb hányada valamilyen szintű élelmiszeripari feldolgozás után jut a fogyasztókhoz. A „végső felhasználók” figyelme is érthető, mivel a hazai lakosság jelentős része jövedelmének továbbra is viszonylag magas hányadát költi élelmiszerre.
Adatgyűjtéseink a termelést és értékesítést tekintve (elsősorban a tömeggyártású) nagyobb arányt képviselő, így egymással összevethető termékeket, pontosabban azok előállítóit célozzák meg. A termékkör meghatározásánál természetesen fontos szempontnak tekintjük, hogy vizsgálatainkban az alapvető élelmiszerek meghatározó súllyal szerepeljenek.
Meg kell ugyanakkor említenünk azt is, hogy az adatgyűjtésbe vonható termékek körét nagymértékben befolyásolja, hogy sokan elzárkóznak az adatszolgáltatástól (üzletpolitikai, tulajdonosi stb. érdekekre hivatkozva) annak ellenére, hogy számításainkhoz, elemzéseinkhez – az adatvédelmi előírásokat betartva – csak aggregált adatokat használunk fel, illetve anonim információkat publikálunk. Ezúton fejezzük ki köszönetünket adatszolgáltatóinknak, akiknek munkája nélkülözhetetlen volt e kiadvány összeállításában. = This publication presents data, for a wide selection of products, on the food processing industry’s production costs and sales income in 2010 compared to the previous year. Firstly the price changes for the major food product groups are brie fl y summarised and secondly tabular data for individual food products are presented. These data show that in 2010 the production costs of meat products generally decreased. This is generally true for all products as the manufacturers aimed to reduce their production costs while trying to maintain or increase the sales price. But in the meat industry product group in 2010 there were mainly sales price reductions as well. In the poultry, dairy, and milling and baking industries, as well as the production of pasta products, increases in raw material costs, and more or less in total production costs too, compared to the previous period, can be observed. The results usually varied between products within sectors, with the exception of the milling industry, for example, where poorer results were associated with all of the products for which data are presented. However, a positive example is the production of pasta. As in 2009, all presented products produced a profit, but in addition in 2010 these profits were increased.
Item Type: |
Periodical
|
Additional Information: |
ISSN 1418 2130 (Agrárgazdasági Információk) |
Uncontrolled Keywords: |
adatbázis, módszer, élelmiszeripar, jövedelemhelyzet, húsipar, baromfiipar, tejipar, malomipar, sütőipar, tésztagyártás, tartósítóipar, HS-kódok, termékjegyzék |
Subjects: |
Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics |
Depositing User: |
Eszter Braun
|
Date Deposited: |
06 Apr 2016 12:23 |
Last Modified: |
06 Apr 2016 12:23 |
URI: |
http://repo.aki.gov.hu/id/eprint/387 |
Actions (login required)
|
View Item |