Molnár, Zsuzsa and Ecsediné Wanek, Zsuzsanna (2019): Agrárpiaci Jelentések GABONA ÉS IPARI NÖVÉNYEK. (4.): [Periodical]
|
PDF
Download (932kB) | Preview |
Abstract
Véget ért a fekete-tengeri térség féléves hegemóniája a malmi búza világpiacán, és február elején a franciaországi termény vált a legversenyképesebbé. Az EU meghatározó búzatermelő tagországaiban és a közép-európai térségben február elején jó volt az ősszel vetett búzaállományok állapota. A kukorica exportára valamennyi fő exportőrnél nőtt 2019. január 11. és február 8. között, Franciaország kivételével. Az előzetes adatok szerint az Európai Unióban a kukorica betakarítható területe 4 százalékkal 8,7 millió hektárra nőhet 2019-ben. A folyó 2018/2019. gazdasági év lehet az első, amikor a szójabab feldolgozásának növekedése világszinten megtorpan annak ellenére, hogy az alapanyag kínálata nő. Az Európai Unióban a repcemag feldolgozása hatéves mélypontra (12,3 millió tonna) süllyedt 2018. július–december között, amiben a 2018. évi alacsony szintű uniós termelés mellett szerepet játszott a főbb európai folyók – csapadékhiányból adódó alacsony vízszintje miatti – korlátozott hajózhatósága. A napraforgómag ára Törökország napraforgóolaj-importjának és a termény iránti keresletének élénkülése nyomán nőtt Nyugat-Európában és a fekete-tengeri térségben 2019. január–február folyamán.
Item Type: | Periodical |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | agrárpiac, gabona, búza, kukorica, szójabab, napraforgómag, repcemag |
Subjects: | Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics > Q02 - Commodity Markets Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics > Q1 - Agriculture > Q11 - Aggregate Supply and Demand Analysis – Prices |
Depositing User: | Adél Seprődi |
Date Deposited: | 27 Feb 2019 16:11 |
Last Modified: | 27 Feb 2019 16:11 |
URI: | http://repo.aki.gov.hu/id/eprint/3335 |
Actions (login required)
View Item |