Repository of the Research Institute of Agricultural Economics

Az élelmiszeripari kapacitások helyzete Magyarországon, 2016

Bábáné Demeter, Edit and Boldog, Valéria and Ehretné Berczi, Ildikó and Fekete, Géza and Csoltai, Veronika and Kiss, Gabriella and Marosán, Ágnes and Marusa, Mariann and Medináné Lázár, Virgilia (2018): Az élelmiszeripari kapacitások helyzete Magyarországon, 2016. [Periodical]

[img]
Preview
PDF
Download (8MB) | Preview

Abstract

A kiadvány célja, hogy átfogó képet nyújtson a magyarországi élelmiszeripar kapacitásainak nagyságáról és azok kihasználtságáról 2016-ra vonatkozóan. A kiadvány egyrészt az Élelmiszeripari kapacitás felmérés című, 2385-ös nyilvántartási számú OSAP keretében végzett adatgyűjtésből beérkezett adatokat, másrészt a kapacitásmutatók jobb megértése, értékelése érdekében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és egyéb forrásokból származó adatokat tekinti át. A sertésvágó vonalaknál a súlyozott átlagos kapacitáskihasználtság 74, a soványbaromfi-vágó vonalaknál 84 százalék volt 2016-ban. A beérkezett adatok alapján a csemegekukorica-gyártó vonalra jellemző súlyozott átlagos kapacitáskihasználtság 67,2 százalék, a zöldborsókonzerv-gyártó vonalé 52,1 százalék volt 2016-ban. A pasztőrözőberendezések súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 30,0, a vaj- és vajkrémgyártó vonalon 34,4, a natúrsajt-gyártó vonalaknál 70,1 százalék volt a vizsgált évben. A búzaőrlő vonal súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 82,9, a kukoricaőrlő vonalé 97,1 százalék volt 2016-ban. A kenyérféleségeket gyártó vonal súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 60,9, a gyorsfagyasztott pékárugyártó vonalé 66,6 százalék volt. A beérkezett információk alapján a haszonállat-takarmány gyártósorának súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 72,0, a hobbiállat-takarmány gyártósoráé 85,2 százalék volt 2016-ban.

Item Type: Periodical
Uncontrolled Keywords: hús-, baromfihús-feldolgozás; tartósított termékek gyártása; növényi olaj és állati zsírok gyártása; tejfeldolgozás; malomipari termékek gyártása; takarmányipari termékek gyártása; sütőipari termékek gyártása; egyéb élelmiszerek gyártása; alkoholmentes italok gyártása; alkoholtartalmú italok gyártása; kapacitáskihasználtság
Subjects: Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics
Depositing User: István Ady
Date Deposited: 29 Nov 2018 10:30
Last Modified: 29 Nov 2018 10:30
URI: http://repo.aki.gov.hu/id/eprint/3290

Actions (login required)

View Item View Item