Barta, István and Dorgai, László and Dudás, Gyula and Varga, Eszter
(2010):
Termelői csoportok és a zöldség-gyümölcs ágazatban működő termelői szerveződések Magyarországon.
(6):
[Periodical]
Abstract
Hazánk mezőgazdaságában a rendszerváltás előtt a termelők integrálásának több formája
létezett, melyek a tulajdoni és szervezeti változások során gyakorlatilag megszűntek. Az agrárpolitika
– esetenként elsősorban politikai, máskor gazdasági megfontolásból fogant – folyamatos próbálkozása
a termelők szerveződéseinek kibontakoztatására nem járt igazi sikerrel. Az Európai Unióhoz
történő csatlakozás – már a csatlakozást előkészítő fázisban is – új lendületet adott a szövetkezések
segítésének, de ebből az időből sem tud látványos sikereket felmutatni a gyakorlat. Pedig a szövetkezést,
az integrációkat ellenző álláspont nem fogalmazódott meg, bár a konkrét forma pártfogolása
tekintetében markáns véleménykülönbségek is jelentkeztek. Elvi síkon a termelők egyetértenek
azzal, hogy a jóval erősebb és szervezettebb egyéb piaci szereplőkkel (felvásárlók, forgalmazók,
feldolgozók) való kapcsolatban csak úgy képesek egyenrangú fellépésre, a termékpályán keletkező
jövedelemnek a termelők szempontjából is méltányos megosztására, ha legalább a termékértékesítést
(jobb esetben az eszközbeszerzést is) összefogva és koordináltan végzik.
Intézetünk fontos problémakörnek tekinti a termelők összefogásának vizsgálatát, már
2005-ben készült egy tanulmány1, amely akkor a jövőre nézve a mai valóságnál optimistább kicsengésű
volt. Ebben az anyagban egyébként meglehetősen részletesen tárgyaltuk a témakör szakirodalmi
hátterét, továbbá az integrációk fejlesztésének, kiterjesztésének szakmapolitikai indokait is.
Mostani munkánk elsődleges célja, hogy átfogó képet adjon azokról a címben jelzett
integrációs folyamatokról, amelyek az Európai Unió elveit, szabályait és gyakorlatát követve – és
nem mellesleg támogatási forrásait felhasználva – teremtik meg a termelők összefogását általában a
mezőgazdasági termelésben, különösképp pedig (az ágazati sajátosságok miatt) a zöldség-gyümölcs
ágazatban. A „szakmai közvélemény” álláspontját is vázoltuk – a szervezetek tagjaival, a vezetéssel,
a szakminisztérium illetékeseivel, továbbá az érdekképviseletek szakembereivel folytatott
konzultációk alapján – abban a tekintetben: milyen tényezők segítik, illetve gátolják a termelői
szerveződéseknek a fejlődését, gyarapodását? Információs kiadványaink jellemzően nem túl széleskörűen
foglalkoznak a tárgyalt téma szakirodalmi hátterével, jelen kiadványunkban viszonylag sok
szakirodalmi forrásra utalunk, főként a legfontosabb megállapításaikra koncentrálva.
A hazai szerveződésekre vonatkozó számszerű adatok túlnyomó többsége a Földművelésügyi
és Vidékfejlesztési Minisztériumtól (a szervezetek éves jelentései), cégbírósági adatokból, a
nemzetközi adatok pedig az EU különböző adatközléseiből származnak. Minden esetben a legújabb
adatok megszerzésére törekedtünk, ennek ellenére – ritka kivételtől eltekintve – 2008-ra vonatkozó
adataink a legfrissebbek.
A tanulmány szerkezete követi azt a logikát, ahogyan a termelői szerveződések működnek
(működhetnek) a mezőgazdaságban. Az első nagyobb szerkezeti egységben a termelői csoportokat
tárgyaljuk, a másodikban pedig a zöldség-gyümölcs ágazat szervezeteit.
Munkánkban a termelői csoportok és a zöldség-gyümölcs ágazat termelői szervezeteit érintő
uniós és hazai jogi szabályozást is áttekintjük. A hazai szabályozásban az elismerésre és a működésre
vonatkozó szabályokat kiemelten kezeljük. A szerveződések gazdasági súlyát több mutatóval,
elsősorban a szervezeteken keresztül forgalmazott termékek (mennyiség, illetve érték) arányával
számszerűsítjük.
1 Dorgai László, Hamza Eszter, Miskó Krisztina, Székely Erika, Tóth Erzsébet: Termelői szerveződések, termelői csoportok
a mezőgazdaságban. Agrárgazdasági Tanulmányok, 2005. 4. szám.
Bevezetés AKI
6
Intézetünk fontosnak tartja a szakkifejezések szabatos használatát, különösen, ha azok
jogszabályokban is megjelennek. A zöldség-gyümölcs ágazat termelői szerveződéseivel kapcsolatban
azonban hajlik némi kompromisszumra, hiszen vannak olyan kifejezések, amelyeket a hatályos
jogszabályok már nem használnak, de meghonosodtak, a hazai szakmai nyelvben és a gyakorlatban
is általánosan használt kifejezések. A Termelői Értékesítő Szervezet (TÉSZ), illetve annak kétfajta
működési formájára vonatkozó elnevezésről (előzetesen elismert, véglegesen elismert) van szó.
A zöldség-gyümölcs ágazat piacszabályozása vonatkozásában az Európai Unió 1997-től használja
a Termelői Értékesítő Szervezet (Producer Organisation) elnevezést, és ez az elnevezés honosodott
meg nálunk is TÉSZ rövidítéssel. Az akkori hazai jogi szabályozás a TÉSZ kétféle státuszát
használta, volt előzetesen elismert és véglegesen elismert TÉSZ. Az újabb jogszabály2 – hivatkozva
a hatályos EK tanácsi és bizottsági rendeletekre – viszont már nem használja ezeket az elnevezéseket,
hanem bevezeti a „zöldség-gyümölcs termelői csoport” és „termelői szervezet” elnevezéseket
[rendelet 2. § (1) a és b pontja]. A „termelői szervezet” szinonimájaként a korábbi „véglegesen
elismert TÉSZ” ma is használatos, a tanulmányban mi is használjuk. Az „előzetesen elismert
TÉSZ” megfelelője pedig a hivatkozott rendelet életbe lépése óta a „zöldség-gyümölcs termelői
csoport”.
A termelői szerveződések kutatásával kapcsolatos intézeti munkatervi feladat témafelelőse
induláskor Tóth Erzsébet tudományos főmunkatárs volt, aki tevékenyen közreműködött a munka
elindításában. Kolléganőnk év közben nyugdíjas lett, a feladat teljesítésében vállalt munkáját a szerzők
ezúton is megköszönik.
Actions (login required)
|
View Item |