A fontosabb élelmiszeripari termékek 2006. évi költség- és jövedelemadatai = Production data for the major Hungarian food products in 2006.
(2007):
(8.):
[Periodical]
Abstract
Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően ez évben is közreadjuk a fontosabb élelmiszeripari
termékek költség- jövedelemviszonyait bemutató kiadványunkat, mellyel a
szakemberek széles rétegeinek kívánunk tájékoztatást nyújtani a legfontosabb élelmiszerek
érdekeltségi viszonyairól, illetve az előző évi adatok tükrében azok változásáról.
Magyarországon az élelmiszer termelés kérdései – ezen belül is a költségek-jövedelmek
alakulása – mindig is a figyelem középpontjában álltak. Az érdeklődés szakmai és felhasználói
(fogyasztói) oldalról egyaránt jelentős, mivel a mezőgazdasági alapanyagok egyre
nagyobb hányada már valamilyen szintű élelmiszeripari feldolgozás után jut a fogyasztókhoz
és egy-egy adott termék feldolgozottsági foka is folyamatosan változik, bővül a termék szortiment.
Ezen túlmenően a hazai lakosság még mindig jelentős része jövedelmének továbbra
is viszonylag magas hányadát költi élelmiszerre. A kiadási szerkezetet tekintve a magyar
lakosság élelmiszerekre az összes kiadásból 23,1 százalékot, ezen belül az alapvető élelmiszerekre
16,5 százalékot fordítanak. A nyugdíjasokra ettől magasabb értékek jellemzőek,
30,2 illetve 22,6 százalék. Tehát az élelmiszerek fogyasztásban betöltött kiemelkedő szerepét
az is tükrözi, hogy ruházkodásra 5,4 százalékot, közlekedés- hírközlésre 18,1 százalékot, a
háztartási energiára 8,5 százalékot fordít átlagosan a magyar lakosság (KSH 2006).
Adatgyűjtéseink a termelést és értékesítést tekintve nagyobb arányt képviselő, – elsősorban
tömeg gyártású – így egymással összevethető termékeket, pontosabban azok előállítóit
célozzák meg. A termékkör meghatározásánál természetesen fontos szempontnak tekintjük,
hogy vizsgálatainkban az alapvető élelmiszerek meghatározó súllyal szerepeljenek.
Meg kell ugyanakkor említenünk azt is, hogy adatgyűjtésbe vonható termékek körét
nagymértékben befolyásolja, hogy sokan elzárkóznak az adatszolgáltatástól (üzletpolitikai,
tulajdonosi stb. érdekekre hivatkozva) annak ellenére, hogy számításainkhoz, elemzéseinkhez
– az adatvédelmi előírásokat betartva – csak agregált adatokat használunk fel, illetve
anonim információkat publikálunk.
Item Type: |
Periodical
|
Uncontrolled Keywords: |
adatbázis, módszer, élelmiszeripar, jövedelemhelyzet, húsipar, baromfiipar, tejipar, malomipar, sütőipar, tésztagyártás, tartósítóipar, HS-kódok, termékjegyzék |
Subjects: |
Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics |
Depositing User: |
István Ady
|
Date Deposited: |
28 Aug 2019 09:36 |
Last Modified: |
28 Aug 2019 09:36 |
URI: |
http://repo.aki.gov.hu/id/eprint/3023 |
Actions (login required)
|
View Item |