Repository of the Research Institute of Agricultural Economics

A magyar élelmiszergazdaság termelői és fogyasztói árai az Európai Unió árainak tükrében = The producer and consumer prices of the Hungarian agro-food sector in comparison with the prices of the European Union

Orbánné Nagy, Mária (2002): A magyar élelmiszergazdaság termelői és fogyasztói árai az Európai Unió árainak tükrében = The producer and consumer prices of the Hungarian agro-food sector in comparison with the prices of the European Union. Agrárgazdasági Könyvek . Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. ISBN 963 491 438 1

[img]
Preview
PDF
Download (750kB) | Preview

Abstract

A tanulmány Magyarország valamint az Európai Unió mezőgazdasági termelői és fogyasztói árai közötti különbségek feltárásával foglalkozik. A Tizenötök és Magyarország termelői árai között jelentős közeledés ment végbe a kilencvenes évtizedben. A magyar és az uniós termelői árak nagyobb része igen közel került egymáshoz. A vágómarha kivételével az állattenyésztési szektor magyar termelői árai csak mintegy 10 - 15 százalékkal maradnak el az uniós átlagártól. A különbség a búzánál 20 százalékra csökkent. A napraforgó, a vágójuh és az uborka magyar ára csaknem megegyezik az uniós árral. Úgy véljük, hogy sokkszerű termelői áremelkedést a csatlakozás nem fog okozni. 2000-ben a vizsgálatba vont 15 élelmiszer magyar átlagára csak mintegy 50 százalékra közelítette meg az EU átlagárát. A vásárlóerő paritáson számolt magyar és uniós GDP között csaknem akkora a különbség, mint az élelmiszerfogyasztói árak között (46 illetve 48 százalék). A magyar élelmiszerárak a portugál és a spanyol élelmiszerárakhoz állnak a legközelebb, azokat 66 százalékra közelítik meg. Úgy véljük, az integrációhoz való csatlakozás önmagában nem indukál élelmiszer áremelést Magyarországon, nincs ilyen igazodási kényszer. = The main objective of our study is to explore differences in the levels of producer and consumer prices between Hungary and the European Union. A major adjustment took place between the producer prices of the EU and Hungary in the 1990s. The majority of the producer prices in Hungary and EU has more or less adjusted to each other. With the exception of beef cattle the Hungarian producer prices of the animal products fell short the average prices of the EU by 10-15 percent. The difference in the producer prices of wheat decreased to 20 percent. Producer prices of sunflower, cucumber and sheep in Hungary and in the EU are almost the same. We assume that EU accession will not cause a major increase in producer prices in Hungary. Food prices of the 15 Hungarian products analysed in the study reached on the average only half the average food prices of the EU in 2000. The difference in level of GDP calculated on purchasing power parity between Hungary and the EU is almost as large as the difference in level of consumer prices for food (46-48 percent). The level of Hungarian food prices has come close to the level of food prices in Spain and Portugal (66 percent). We think the accession to the EU by itself will not increase the Hungarian food prices.

Item Type: Book
Uncontrolled Keywords: Mezőgazdasági termelői árak, Élelmiszerárak, EU, Árkülönbségek
Subjects: Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics
Depositing User: István Ady
Date Deposited: 17 Sep 2019 14:54
Last Modified: 17 Sep 2019 14:54
URI: http://repo.aki.gov.hu/id/eprint/2944

Actions (login required)

View Item View Item