Repository of the Research Institute of Agricultural Economics

A fontosabb élelmiszeripari termékek költség és jövedelemadatai 2014–2015 = Cost and income data of the major products of Hungarian food industry 2014-2015

Dancs, Gyuláné and Szili, Viktor (2017): A fontosabb élelmiszeripari termékek költség és jövedelemadatai 2014–2015 = Cost and income data of the major products of Hungarian food industry 2014-2015. [Periodical]

[img]
Preview
PDF
Download (1MB) | Preview

Abstract

A kiadvány tájékoztatást nyújt a legfontosabb élelmiszeripari termékek költség- és jövedelemalakulásáról, illetve az előző évi adatok tükrében azok változásáról. Egyrészt rövid összefoglalást tartalmaz az élelmiszer-termékcsoportokat érintő főbb tényezőkről, másrészt táblázatosan bemutatja az élelmiszeripari termékek adatait. A kiválasztott húsipari termékeknél az adatok alapján – nagyrészt – csökkentek a költségek 2015-ben. Általánosságban és szinte minden termékre igaz, hogy az értékesítési árak követték a költségek alakulását. Számos húsipari terméknél a költségek erélyesebben csökkentek, mint az árak 2015-ben, így az eredmény romlott. A baromfiipar, a tejipar, a malom- és sütőipar, valamint a tésztagyártás termékei esetén is – változó mértékű – alapanyagköltség-csökkenés figyelhető meg, és a teljes költség is kevesebb lett az előző időszakhoz képest. A malomiparban 2015-re már valamennyi vizsgált termék nyereséges volt. A sütőiparban volt a legenyhébb mértékű ár- és költségváltozás, a termékek jövedelemadatai pedig még mindig elég változatosak. = This publication presents data about the production costs and sales income of the food industry’s most important products in 2014 and 2015 compared to 2013. Firstly, the price changes of the major food product groups are briefly summarised, secondly, tabulated data of individual food products are presented. These data show a general decreasing in the production costs of meat products in 2015. That is an usual tendency the market prices followed trends in production costs in the case of almost all products. In the case of many products of meat industry, the costs decreased more, than the prices, so the profits were lower. In the poultry, dairy, milling and baking industries, as well as in the production of pasta products, there are decreasing raw material costs in different levels, compared to the previous period, and the total production costs are also less. In the milling industry, each observed product was profitable in 2015. The mildest degree of price and cost changes was in the baking industry, and the data of the products are still quite diverse.

Item Type: Periodical
Additional Information: Agrárgazdasági Információk sorozat
Subjects: Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics
Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics > Q02 - Commodity Markets
Depositing User: István Ady
Date Deposited: 18 Sep 2017 13:12
Last Modified: 21 Mar 2018 09:32
URI: http://repo.aki.gov.hu/id/eprint/2525

Actions (login required)

View Item View Item