Bene, Andrea
(ed);
Bene, Andrea and Domán, Csaba and Felkai, Beáta Olga and Lámfalusi, Ibolya
(2016):
Az élelmiszeripar pénzügyi helyzetének vizsgálata = The financial situation of the of food industry.
Agrárgazdasági Tanulmányok
.
Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest.
ISBN 978-936-491-598-0
Abstract
Az elemzés az élelmiszeripar pénzügyi helyzetét vizsgálja az ágazatba tartozó vállalkozások
mérleg- és eredményadatai alapján. Az elemzés az ágazati szintű helyzetfeltárás mellett kiterjed
a főbb alágazatok, illetve szakágazatok áttekintésére, valamint az egyes méretkategóriák szerinti
vizsgálatra.
A vizsgálat eredményeképpen az élelmiszer-feldolgozás pénzügyi helyzetét illetően meglehetősen
negatív kép rajzolódik ki. A vizsgált, mintegy tízéves időszak (2003-2013) tőkekivonással, eladósodással,
piacvesztéssel, az élelmiszeripari vállalkozások elaprózódásával, a jövedelmezőség romlásával
írható le. Az élelmiszeripar az elmúlt időszakban fokozatosan kettős szorításba került. Az egyik oldalon
az ágazati szereplők a világpiaci árak által determinált alapanyagár-növekedéssel szembesültek, s
ezt a növekedést a másik oldalon termékeik áraiban csak nagyon korlátozottan tudták érvényesíteni a
stagnáló szűkülő fogyasztás és a gyenge fizetőképes kereslet mellett. Magyarországon az élelmiszeripar
nem rendelkezik a fejlesztéshez szükséges erőforrásokkal, fejlődéséhez külső segítség elengedhetetlen.
Mélyebben és részletesebben vizsgálva az ágazat pénzügyeit megállapítható, hogy a negatív
tendenciák nem érintettek egyformán minden al- és szakágazatot, bár a kivételek szám kevés. = This publication investigates the financial situation of the food industry using balance sheet and
income statement data of companies belonging to the sector. In addition to reviewing the sectoral
level the analysis also covers the main sub-branches and branches as well as the various size categories
of companies.
A rather negative picture emerged from our research regarding the financial situation of food processing.
The period 2003-2013 can be characterised by disinvestment, indebtedness, loss of markets,
deteriorating profitability and fragmentation of the food business. The food industry has found itself
being squeezed from two sides. On one side sectoral players faced increasing raw material prices
determined by world market prices, but these costs could only be passed on through product price
increases to a very limited extent because of the shrinking or stagnating consumption and weak effective
demand side. In Hungary the food industry does not have enough resources and external support
is needed for its development. Detailed examination of the finances of the food industry indicated
that the negative trends did not affect all the sub-branches in the same way, although the number of
exceptions is very low.
Actions (login required)
|
View Item |