Repository of the Research Institute of Agricultural Economics

Az osztrák élelmiszer-gazdaság működésének és sikereinek elemzése = Analysis of the operation and success of the Austrian food economy

Jankuné Kürthy, Gyöngyi and Tikász, Ildikó Edit (eds); Darvasné Ördög, Edit and Dudás, Gyula and Ehretné Berczi, Ildikó and Felkai, Beáta Olga and Fogarasi, József and Garay, Róbert and Jankuné Kürthy, Gyöngyi and Kálmán, Ákos and Lámfalusi, Ibolya and Nagy, László and Rácz, Katalin and Radóczné Kocsis, Terézia and Székelyhidi, Katalin and Tikász, Ildikó Edit and Varga, Edina and Varga, Eszter and Vásáry, Viktória and Vőneki, Éva and Wagner, Hartmut (2016): Az osztrák élelmiszer-gazdaság működésének és sikereinek elemzése = Analysis of the operation and success of the Austrian food economy. Agrárgazdasági Tanulmányok . Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. ISBN 978 963 491 597 3

[img]
Preview
PDF
Download (2MB) | Preview

Abstract

A tanulmány az osztrák élelmiszer-gazdaság sikertényezőinek feltátásának céljából íródott. A sikeresség kiindulási alapjának azt tekintettük, hogy az élelmiszer-gazdaságban tevékenykedő vállalkozások megfelelő jövedelmet képesek realizálni. Megvizsgáltuk, hogy ehhez milyen makrogazdasági, környezeti, társadalmi és közigazgatási tényezők járulnak hozzá. Első lépésként összehasonlítottuk Magyarország és Ausztria mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termelésének hatékonyságát és jövedelmezőségét, majd elemeztük a két ország belső fogyasztását és élelmiszer-külkereskedelmét. Ezt követően tanulmányoztuk az osztrák adórendszert, a támogatáspolitikát, az együttműködések, valamint a szaktanácsadás rendszerét. Megközelítésünk termékpálya-szemléletű volt, azaz az alapanyag-termelést és feldolgozást együtt tekintettük át, emellett ismertettük a kiskereskedelem működését és az osztrák ellenőrzési és védjegyezési rendszert is. Jelentésünk elkészítéséhez széles körű szakirodalmi áttekintést végeztünk, emellett többféle adatbázisra (Eurostat, KSH, Austria Statistic, OECD stb.) támaszkodtunk. Legfőbb megállapításunk, hogy az osztrák élelmiszer-termelés sikeresnek tekinthető, hiszen a szektorban résztvevők jó jövedelmi helyzetben vannak, emellett az ágazat multifunkcionális teljesítménye is magas szintű. Ennek oka részben az ország kedvező makrogazdasági helyzetéből adódik, de a mezőgazdasági adórendszer, a támogatáspolitika, a termelők önszerveződése, a magas szintű vertikális és horizontális integráció, a kiválóan működő védjegyezési, szaktanácsadási és oktatási rendszer is hozzájárul a sikerhez. = The study explores the reasons for the success of the Austrian food economy. Our starting point was that an economy is successful if the stakeholders in the sector realise acceptable levels of profit. The research investigated how macroeconomic, environmental, social and administrative factors support the profitability of the sector. As a first step the effectiveness and profitability of agriculture and food processing in Austria and Hungary were compared, then the domestic consumption and external trade of the two countries were analysed. After this the Austrian tax and subsidy system, and the cooperation and the extension service were researched. During the analysis the value chain approach was used; in other words, both the production of raw materials and the processing sector were investigated. Furthermore, the operation of the retail and the trademark system were described. Several databases were used during the analysis (Eurostat, HCSO, Austria Statistics, OECD etc.). The most important result from our research is that the Austrian food economy is successful as all the stakeholders in the sector achieve remarkable levels of profit, and in addition the multifunctional performance of the sector is at a high level. This is partly due to the favourable macroeconomic environment but also to the good tax and subsidy system, the cooperation of the stakeholders, the good horizontal and vertical integration in the sector, the well-performing trademark system, the extension service and the good level of education.

Item Type: Book
Uncontrolled Keywords: élelmiszer-gazdaság, Ausztria, makrogazdaság, mezőgazdaság, élelmiszeripar, külkereskedelem, minőségrendszerek, védjegyek, mezőgazdasági üzemek, adózás, szaktanácsadás, termelői együttműködések
Subjects: Q - Agricultural and Natural Resource Economics – Environmental and Ecological Economics
Depositing User: István Ady
Date Deposited: 01 Mar 2017 15:29
Last Modified: 01 Mar 2017 15:29
URI: http://repo.aki.gov.hu/id/eprint/1501

Actions (login required)

View Item View Item